Frieserhästen

Frieserhästen
Denna pampiga häst är en av europas allra äldsta. Ursprunget är Friesland, en del av Nederländerna. Frieserhästen användes främst som stridshäst men även i jordbruket. Under korstågen fick frieserhästen in en del arabiskt och andalusiskt blod, något som ytterligare förädlade rasens utseende. Hästen var populär bland dåtidens riddare, som behövde starka hästar som orkade med deras tunga rustningar. Dessutom krävdes ett stabilt psyke, och på dessa krav svarade frieserhästen utmärkt. Frieserhästen har varit utrotningshotad två gånger under 1900-talet. År 1913 fanns endast tre stambokförda hingstar kvar, men rasen räddades. Under 60-talet var det dags igen, i och med traktorns intåg i jordbruket.

DSC_0080sps

Men återigen räddades rasen, och idag är den en av de få raser där efterfrågan överstiger tillgången. Frieserhästen används till dressyr, körning och cirkus.
Svenska Frieserhästföreningen bildades 1992.

Friserhästens mankhöjd är ca 150-165 cm. Den är alltid svart, kolsvart utan tecken. Möjligen några vita strån i pannan. Den är mycket högrest och har ett pampigt utseende, med mycket svans, man och hovskägg. Det positiva och godmodiga temperamentet, tillsammans med sin goda arbetsvilja har gjort Frieserhästen till en uppskattad cirkushäst.